Автор: Хенри Фой за Файненшъл таймс от БрюкселСпоред източници на Файненшъл таймс китайският

...
Автор: Хенри Фой за Файненшъл таймс от БрюкселСпоред източници на Файненшъл таймс китайският
Коментари Харесай

FT: Си Дзинпин казал на Фон дер Лайен, че САЩ се опитват да подтикнат Китай да нападне Тайван

Автор: Хенри Фой за  " Файненшъл таймс " от Брюксел

Според източници на " Файненшъл таймс "  китайският президент Си Дзинпин е споделил на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Вашингтон се пробва да подтикне Пекин да нападне Тайван.

Китайският водач е предал това предупреждение и на администрацията в личната си страна, съобщи един от източниците ни.

Си е отправил предизвестието на среща с фон дер Лайен през април 2023 година, която е била разказана пред Financial Times от няколко души. Той споделил, че Съединени американски щати се пробват да подмамят Китай да нахлуе в Тайван, само че Пекин няма да се хване на въдицата.

Тази информация дава възможност да се надникне в мисленето на Си във връзка с Тайван - най-наболелият въпрос в връзките сред Съединени американски щати и Китай.

Някои китайски учени и пенсионирани военни настояват, че Вашингтон се пробва да предизвика Пекин, като дава оръжия на Тайван и прокарва други ограничения, с цел да подмами Китай към военна борба.

В изявление пред Азиатското общество през януари Цуй Тианкай, някогашен китайски дипломат във Вашингтон, съобщи, че Китай " няма да падне в клопката, който някой може би ни приготвя ", с което загатна за Съединени американски щати.

Забележката на Си към фон дер Лайен е първият прочут случай, в който той прави това изказване пред задграничен водач. Си сподели също, че спор със Съединени американски щати би унищожил доста от достиженията на Китай и би подкопал задачата му да реализира " великото подмладяване " до 2049 година

" Ако Си в действителност има вяра, че Съединени американски щати интензивно се стремят към спор с Китай поради Тайван, тогава опасенията, че Си е основал информативен вакуум или по различен метод получава неприятен съвет от подчинените си, са обезпокоително правилни ", споделя Джуд Бланшет, специалист по Китай в мозъчния концерн CSIS.

Разкритието идва в миг, когато напрежението в Тайванския пролив е високо. Китай отговори на встъпването в служба на Лай Чинг-те като нов президент на Тайван през май с огромни военни учения към острова. Пекин дефинира Лай като " рисков сепаратист ".

Вашингтон е длъжен да оказва помощ на Тайван да обезпечи личната си защита според Закона за връзките с Тайван. Но администрацията на Байдън от дълго време акцентира, че не поддържа тайванската самостоятелност и се опълчва на едностранните промени на статуквото.

През последните години набъбнаха паниките на Китай по отношение на желанията на Съединени американски щати, както и опасенията на Съединени американски щати по отношение на напористата китайска военна интензивност към Тайван.

Един китайски учен съобщи, че Вашингтон " интензивно предизвиква силите за самостоятелност в Тайван " и Съединени американски щати знаят, че в случай че те преминат алената линия, като разгласят самостоятелност, Китай ще бъде заставен да предприеме военни дейности.

Бланшет съобщи, че едно от вероятните пояснения за коментара на Си е, че някои подчинени се пробват да го отклонят от по-агресивна политика.

" Каквото и да е обяснението за мненията на Си, ясно е, че средата за взимане на решения - и информацията, която се подава към нея - се изкривява или от лейтенантите на Си, или от личното му автократично държание ", сподели Бланшет.

Бони Глейзър, специалист по Китай от German Marshall Fund, съобщи, че коментарът може да е бил част от опита на Китай да откъсне Европа от Съединени американски щати по тайванския въпрос, само че е допустимо и Си да е повярвал в него.

Китайското посолство във Вашингтон не разяснява забележката на Си, само че съобщи, че Съединени американски щати продават оръжия на Тайван и поддържат " сепаратистките сили за самостоятелност ".

Говорителят на Фон дер Лайен съобщи, че тя не разкрива детайлности за частни срещи. Белият дом се въздържа от коментар.

 

Инфо: Financial times

Превод: " Гласове "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР